7.
A korai öregedés okai.
Először is szeretnék feltenni egy kérdést: tapasztaltál már valaha nagy félelmet, rettegést? Talán bombáztak a háborúban, lavina vagy vulkánkitörés, valamilyen katasztrófa ért, és csak egy szerencsés véletlennek köszönheted, hogy túlélted? Vagy rablók támadtak meg? Elkövettél egy hibát, amiért egész életedben fizetned kell?
Csak azért teszem fel ezt a kérdést, mert az ilyen élmények drámaian gyengítik az idegrendszer és a mellékvesék működését. És elég gyakran kell szembesülnünk ilyen helyzetekkel. Ezért olyan fontos, hogy erősítsük a veséinket, ők az első „áldozatai” a stresszes körülményeknek. A félelem energiája káros a veséinkre.
Az is fontos számomra, hogy tudjam, volt-e már súlyos hipotermia, malária vagy más súlyos betegség, amely legyengítette a szervezetedet, és a korai öregedés fent említett jeleit okozta.
Azt is fontos tudnom, hogy volt-e már súlyos hipotermiád, maláriád vagy más súlyos betegséged, amely legyengítette a szervezetedet, és a korai öregedés fenti jeleit okozta.
A vesék és a mellékvesék nem szeretik a hipotermiát. A hideg energia gyengíti a veséket, és ez végül hideg lábakhoz, ízületi fájdalmakhoz, gyakori éjszakai vizelési ingerhez, hát- és ágyéki fájdalmakhoz, gyors fáradtsághoz, mellkasi hőérzethez, szorongáshoz (pánikroham), álmatlansághoz, fejfájáshoz, hasi és ágyéki fájdalmakhoz vezet. Az idős emberek azt mondják: „Ha a lábad hideg, a fejed pedig forró, az azt jelenti, hogy a Veséid gyengülnek, és az öregség a küszöbön áll. Ha egészséges és fiatal akarsz lenni, tartsd melegen a lábad és hidegen a fejed”.
Ha a hideg gyengíti a Veséket, akkor minden lehetséges módon el kell kerülnünk a hipotermiát, megelőzve ezzel ezt a veszélyes ellenséget.
És még egy szerénytelen kérdés: voltál-e túlságosan promiszkuitív a szerelmi ügyeidben? Ez a kérdés azért fontos, mert a nemi mirigyek közvetlen kapcsolatban állnak a vesékkel, és a szexuális túlkapások hátfájáshoz, csontfájdalomhoz, tompa látáshoz, fülzúgáshoz, memóriagyengüléshez, csökkent hatékonysághoz, gyors fáradtsághoz vezetnek.
Az ondófolyadék az igazi kvintesszencia, a testünk által termelt legértékesebb kivonat. Az ondófolyadék minden egyes cseppjének előállítása hatalmas energiaráfordítást és szerves erőforrásokat igényel a testtől. Éppen ezért meggondolatlan pazarlása elfogadhatatlan luxus, amit gyakran a beteg vesék fizetnek meg.
A férfi ondófolyadékra nemcsak a család fenntartásához van szükség, hanem férfi nemi hormonokat – androgéneket – is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a testnedvek szintéziséhez, olyan kivonatokhoz, amelyek részt vesznek a test fejlődésében és vitalitásában, megfiatalításában, és aktiválják a magasabb idegrendszer (agy és gerincvelő) funkcióit.
A nemi mirigyek, a mellékvesék és a magasabb idegrendszer az, amit az ősi taoisták, a keleti orvoslás, összekapcsolva egymással, „veséknek” neveznek.
Vesék.
Az ókorban az orvosok úgy vélték, hogy: „A vesékben van az összes belső szerv gyökere. Az összes csatorna eredete. A vesék az élet alapja”.
A legtöbb betegség (véleményük szerint) a Vese működésének gyengülésével függ össze.
A „Vese” alatt elsősorban a mellékveséket és a nemi mirigyeket értették, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a szervezet minden ágazaton belüli és szabályozó tevékenységéhez, a testkivonatok (hormonok) felhalmozódásához, a spermiumok termeléséhez, az agy táplálásához, a gerinc és a test egyéb csontjainak csontszövetének fejlődéséhez, a szalagok megerősítéséhez, a jó hallás és látás biztosításához, a vérképző tevékenységhez, amely hozzájárul a szövetek rugalmasságának, rugalmasságának és a test fiatalságának megőrzéséhez.
Elég, ha megzavarja a Vesék működését, és azonnal riasztó tünetek jelentkeznek.

8.
A nemi mirigyek és a mellékvesék által termelt hormonok létfontosságú szerepet játszanak a szervezet számára létfontosságú különböző kivonatok szintézisében és felhalmozásában. Ezek a mirigyek hidratálják a szöveteket, energiával, fehérjékkel, zsírokkal látják el a sejteket, fiatalon tartják a testet, biztosítják az életünket.
Elég ezeket a mirigyeket gyengíteni, ahogy a test öregedni kezd: az ember fogy (izomtömeget veszít), a test petyhüdtté válik. A bőr, megfosztva a szükséges véráramlástól, sápadt lesz, veszít rugalmasságából és frissességéből. A szalagok meggyengülnek és gyorsan elfáradnak. A gerinc egyre kevésbé lesz mozgékony. Fájdalmak jelentkeznek a hát és az ágyéki régióban. A haj száraz és törékennyé, ritkássá válik. A fogak elveszítik fehérségüket és csillogásukat, a hallás és a látás elveszíti élességét. A test ellenálló képessége fokozatosan csökken. Ennek következtében – gyakori megfázás és állandó betegségek. Sem a meleg fehérnemű, sem a pamut takaró nem menthet meg a hidegtől. A hideg a test belsejéből indul ki. Így kúszik be a korai öregedés.
A mellékvese – és veseműködés gyengülése.
Tudta, hogy a két Vese mellett (amelyek párosítva vannak) van egy harmadik Vese is? Ez a verejtékmirigyek. Az emberi testen két-ötmillió verejtékmirigy található – a legtöbb a hónaljban, tenyérben, lábfejen. Az izzadás a testhőmérséklet fenntartásához szükséges fiziológiai folyamat. A verejtékmirigyek megtisztítják testünket az anyagcsere eredményeként keletkező bomlástermékektől, és szabályozzák a belső környezetet.
A test sejtjeinek milliárdjai egy folyékony közegben léteznek, amelyet általában „belső” környezetnek neveznek. Naponta a táplálékkal együtt, a Tüdő által belélegzett levegővel együtt rengeteg káros idegen anyagot kap, és maguk a sejtek is egyfajta „vegyi gyárak”, amelyek rengeteg káros hulladékot dobnak a belső környezetbe.
Ha nem lennének vesék és verejtékmirigyek, a bomlástermékek hatására sejtjeink gyorsan elpusztulnának. Természetesen a legyengült vesék nem képesek megbirkózni a sejtek közötti folyadék tisztításának feladatával, és így a sejten belüli környezet szabályozásával, ami a szövetek nedvességhiányához és korai öregedésükhöz vezet.
A gyakori vizelés (különösen éjszaka), a bőséges izzadás nemcsak a túlzott folyadékbevitel miatt alakulhat ki. Néha a vizelettel ürülő folyadékot szó szerint „kipréselik” a sejtekből. Ezért aggódhatok, ha éjszaka többször is ki kell szaladni a WC-re.
Ki irányítja a veséket? A mellékvesék közvetlenül a vesékért felelősek. Hozzájuk kell fordulnunk, ha azt akarjuk, hogy a belső környezet tisztításának funkciói megfelelő szinten teljesüljenek, ami segít elkerülni a belső környezet mérgezését, ami a korai öregedés egyik fő oka.
A nemi mirigyek működésének gyengülése.
Rendkívül fontos szerepet játszanak a szervezet összes létfontosságú funkciójának szabályozásában. A nemi mirigyek által termelt hormonok szükségesek a szervezet fiziológiai és pszichés fejlődéséhez. A hosszú élettartam és az aktív öregkor igazi drogjaként szolgálnak. Erőt adnak az alkotó munkához, és férfivá, azaz férfiasszá, bátorrá is teszik az embert. A nőt pedig nővé – nőies, bájos, kedves.
Hány fiatal manapság, akin már az öregség, a korosodás bélyege nyomja rá bélyegét. Ez abnormális jelenség, a szervezet idő előtti öregedésének, az idegrendszeri funkciók gyengülésének, a kreatív potenciál csökkenésének jele, és közvetlenül összefügg a mindennel szembeni közömbösség megjelenésével, az élet iránti érdeklődés elvesztésével, az életcélok kitűzésével és elérésével.

9.
A vesefunkció csökkenése szindróma és a korai öregedés kezelése.
Az idegrendszer működésének gyengítése.
Az agyunk egy egyedülálló „elektronikus eszköz”, amelyet arra terveztek, hogy komplex módon irányítsa a testet. Agyunk másodpercenként több tízezer riasztásjelzést kap minden szervtől, amelyek tájékoztatnak a nedvesség- vagy energiahiányról, az elágazó érhálózat ezen vagy azon szakaszának elzáródásáról, a vírusos vagy kémiai (gyógyszeres) „bombák” számos áldozatáról, az itt-ott kitörő tüzekről. Az agy mindezt az információt azonnal rögzíti, ellenőrzi. Elemez, szelektál, általánosít, dönt a szükséges intézkedésekről, utasításokat ad, amelyeknek pontosnak és gyorsnak kell lenniük. Csak ilyen körülmények között létezhet egy több százmilliárd sejtből álló társadalom, csak ilyen körülmények között őrizhető meg az Embernek nevezett kolosszális népesség rendje, harmóniája és egészsége.
Nincs egyetlen olyan államapparátus, egyetlen kormány sem a világon, amely ilyen felelősséget, ilyen súlyos feladatokat vállalna! Addig is szervezetünknek megfelelő létfenntartó rendszerrel kell rendelkeznie. Ki fog gondoskodni erről a vezérlő apparátusról – az agyról? A veséink.
A taoisták és a keleti orvosok úgy vélik: az agy és a gerincvelő működése nagymértékben függ a Veséktől, azaz a mellékvesék és a nemi mirigyek által elválasztott hormonok fontos szerepet játszanak az idegrendszer által a test irányításához szükséges tápanyagok szintézisében és felhalmozásában békeidőben és a brutális háború napjaiban egyaránt, egy külső ellenség (betegség) hirtelen támadása okozta.
Minden másodpercben a környező világ több tízezer eseménye közvetve vagy közvetlenül hat az agyunkra az érzékszervek csatornáin keresztül. Időről időre váratlan és fenyegető események következnek be, és az agy kénytelen sürgős parancsot adni a mellékveséknek, hogy azonnal küldjenek csapatokat akár egy idegen ellenség (vírusok, baktériumok) ellen, akár a szervezeten belüli rend helyreállítására. És ha kiderül, hogy a mellékvesék sem felelnek meg a feladatnak, az agyban zavarodottság és pánik keletkezik. És amikor az agy elveszíti nyugalmát és bizalmát, káosz következik – az ember megbetegszik. Amint valahol rés keletkezik, ahogy egymás után jönnek a parancsok, amelyek újabb és újabb csapatok küldését követelik, hogy minden erőt megfeszítsenek, ami végül a mellékvese működésének gyengüléséhez vezet.
A gyenge vesék már nem képesek ellátni az agyat a szükséges tápanyagokkal, ezért gyengül a memória, az indokolatlan félelmek (pánikroham), az elme élénkségének, kreativitásának elvesztése. Az illető egyre gyakrabban kezd panaszkodni a sorsára. Váratlan, gyors cselekvést igénylő helyzetekben pánikba esik, eltéved, nem tudja, mit tegyen.
Éjszaka az embert rémálmok gyötrik, hogy megfullad, halálosan megfenyegetik, megtámadják, és nincs ereje küzdeni az életéért stb. Ezeknek az élményeknek anyagi alapja van – az idegrendszer, a mellékvesék és a nemi mirigyek, amelyeket a keleti orvoslás a „vesék” fogalmában egyesít. Az általuk elválasztott hormonok minden szervet, a több milliárd sejt mindegyikét ellátják, életerőt adva nekik.
Ezért a Vese gyengülése az egész szervezet öregedéséhez vezet, ami különböző betegségekhez vezet. Belülről és kívülről is támadnak minket. De ezeknek a betegségeknek egy nevük van: Vese Gyengeség és Korai Öregedés Szindróma.
Nos, ha megértetted a korai öregedés okait, akkor keresned kell egy módszert ezen okok megszüntetésére, miután megtaláltad a módját, hogy meggyógyítsd ezeket a betegségeket, beszélhetsz a fiatalság visszatéréséről a testedbe, amit a kínai taoisták tettek az ősi időkben.

10.

A vesefunkció csökkenése szindróma és a korai öregedés kezelése.
Négy fő elv a Vese kezelésében.
Először is, megfelelően meg kell értenünk ezt a négy alapelvet a Vese kezelésében.
1. A kezelési folyamatban részt vevő két ember, a Mester és a tanítvány közül a tanítvány a legfontosabb, mert a tanítvány az, akinek le kell győznie a betegséget, a Mester pedig csak a segítője, aki megmutatja a győzelemhez vezető utat. A tanítvány az, akinek követnie kell ezt az utat, amely visszahozza az egészséget és a fiatalságot.
2. Nem kell különösebb reményeket fűzni a gyógyszerekhez, bár néha szükséges lesz segítségükhöz folyamodni, de csak addig, amíg egyedül nem képes megbirkózni a betegséggel. A legfontosabb dolog. A lényeg, hogy a tanulónak törekednie kell a mellék- és nemi mirigyek erősítésére, hogy segítse őket a szervezet számára szükséges hormonok termelésében. Ha a tanuló szintetikus készítményeket vagy hormonpótlókat használ, akkor a mirigyei elszegényednek, és a tanuló nagyon rossz helyzetbe és állapotba kerül.
3. A kezelés fő eszköze a Dưỡng Sinh gyakorlatok lesznek, ez szükséges a betegség kialakulásának megelőzéséhez. Ha a Vese legyengült és a korai öregedés jelei mutatkoznak, a kezelés nehezebb lesz, és jelentős áldozatot követel a tanítványtól. Ezért alaposan tanulmányozni kell a Dưỡng Sinh komplexumot a Vese, a mellékvesék és a nemi mirigyek megerősítése érdekében, ami segít az egészség és a fiatalság megőrzésében.
4. A kezelés olyan eszközök komplexumából áll, amely magában foglalja a tanuló saját erejét, a Mester tapasztalatát, a testre gyakorolt gyakorlatok révén történő hatást, gyógynövények szedését, egy bizonyos diétás rendszert, a biológiailag aktív pontokra gyakorolt hatást, masszázst, Khí Công rendszerű energiagyakorlatokat. Minden szervezet szigorúan egyéni, a fenti eszközök mindegyikének megvan a maga hatásmechanizmusa, így csak ezek ügyes kombinációja adhat gyors eredményt.
Ha bármilyen gyógyszert szedünk, és az segít, tudnunk kell, hogy ez csak az egyik iránya a betegség elleni támadásnak, és csak az ellenség teljes megtámadása lehet hatékony. Most már értem. Milyen nehézségeket kell leküzdened. Talán még nem bízol a képességeidben, ezért először Châm Cứu-hoz kell folyamodnod.
A Châm Cứu az akupunktúra és a moxibustion.
A Vese gyengülése és a korai öregedés szindrómájában először a Vese meridián és a Szív meridián, majd a Tüdő, a Máj és a Lép meridiánok kerülnek zavarba. Ezt a diagnosztikai pontok megnyomásakor fellépő fájdalmas reakciók bizonyítják. Ne lepődjön meg, ha a következő pontok állapotának ellenőrzésével kezdjük:
Thận Du – mellékvese: felesleg vagy elégtelenség. Nőgyógyászati rendellenességek. Szexuális működési zavarok férfiaknál (impotencia, erekció hiánya), egyedül akar aludni. Vizeletürítési zavarok. Lumbalgia. Cukorbetegség a mellékvesék túltengése miatt. Szív – fájdalom, mintha le lenne függesztve. Soványság még nehéz étkezések esetén is. Fokozódó hidegség a testben, az energia kiüresedése miatt és a menstruáció alatti kopuláció miatt. Vér a belekben, (székeléskor). Lumbális fájdalom felálláskor vagy guggoláskor. Az ágyéki izmok összehúzódása. A térdek összehúzódása. Jéghideg vagy összehúzódott, nem elég erős lábak, gyengeség a lábakban (nehéz állni).
Chí Thất – szexuális diszfunkció férfiaknál, a nemi apparátus bármilyen rendellenessége. Különleges pont az alvás közbeni ondóveszteség (szennyezés). A vesék gyulladása. Prosztatagyulladás. A húgycső gyulladása. Vizelési zavar. Lumbalgia. Hányási és hasmenési rohamok, telt és puffadt has. A test oldalsó részei összehúzódnak és fájdalmasak. Fájdalom és merevség az ágyéki régióban. Vesekövek, anuria, ascites. Görcsös köhögés.
Ezek a pontok az ágyéki régióban vannak, ami segít kideríteni, hogy van-e zavar a Vesék-ben.
Cư Khuyết – erővesztés, kimerültség, hideg. Mindenféle feszültség a hideg miatt, gyengeség, különösen a kor előrehaladtával. Öregedés. Belső hidegség. Külső hideg miatti szenvedés. Ez a pont a Vékonybél hírnöke (hidegérzet vagy depresszió miatti zavarok). A hasmenés nem szűnik meg. Bélvérzések. Hólyag: a vizelet visszatartása, nem folyik ki. A hólyag nyakának görcsei. Hólyaghurut. Vizelethányás. Veseelégtelenség, emiatt fejfájás, fehérje a vizeletben. Ödéma. Vesekövek. Férfiaknál prosztatagyulladás, szexuális energia elvesztése. Nőknél ez a pont a terhesség 4 hónapja után tilos a használata, eloszlatása kismedencei görcsöket és vetélést idézhet elő. Meddőség a „fogantatás útjainak” megszakadása miatt (elzáródott csövek). A méhnyak fekélyei vagy rákos megbetegedései (a pont tónusos).
A pont az epigasztrikus régióban található, és a Szív meridián állapotának, valamint a vesékkel való kapcsolatának ellenőrzésére szolgál.
A Trung Phu a Tüdő és a légutak hírnökének pontja. A pont akkor válik fájdalmassá, ha a Tüdő hátsó felszíne zavart szenved. Az ember hajnali 3-kor ébred (ebben az esetben a Tüdő nem kap táplálékot az elégtelen Májból származó energia révén). A hangszalagokat irányító izmok görcsei. Köhögés, sűrű vagy folyékony köpet. A mellkas tele, fájdalmas, a tüdő összeszorul. A légzés nehézkes. Az illető nem tud aludni. Asztma, tüdőtágulás. Az arc duzzadt, a bőr vörös és fájdalmas.
A pont a mellkas felső részén található, és a Tüdő meridián állapotának ellenőrzésére szolgál.

11.
Kì Môn pont a Máj hírnöke (gyökér oka mentális zavarok hideg és depresszió). Szemek fekete, émelygés, hányinger, evés után vízhányás. Fájdalom a jobb lapocka alatt. Kemény széklet vagy hasmenés. A has kemény, az alsó részen nagy. Krónikus hashártyagyulladás. Mindkét szem koordinációs gyengesége (aszinergia). A gyomor működésének gyengesége. Megfázás, amely normál időjárás mellett sem szűnik meg. Összenyomott mellkas, nem tud kitágulni fulladás nélkül. Savanyú böfögés. Izgatott melegség, hőhullámok. A váladék nem jól távozik. A nőknél késik a menstruáció. A várt időpont után jön, nehezen és fájdalmasan. Gyengeség és az alsó végtagok érzékenységének zavara. A Máj „tüze”: a Khí (gázok) gyors, abnormális emelkedésének érzése az alhasból a mellkasba. A Máj lábmeridiánjának betegségei: túlcsordulás érzése a mellkasban, sérv, fájdalom az ágyékban, szájszárazság, vizeletinkontinencia, nehéz vizelés, vizeletvisszatartás, fájdalom a borda alatti régióban. Fájdalom a szív területén. A patogén hideg behatolása a méhbe a menstruáció alatt: a menstruáció hirtelen megszűnése, hasi és borda alatti fájdalom, hidegérzet a hátban, gyakori vizelés világos színű vizelettel és csökkent étvágy. A patogén hő behatolása a méhbe a menstruáció vagy a vajúdás alatt: magas láz, puffadásérzés a borda alatti régióban és delírium. Külső kórokozó hideg érzékelése miatti megbetegedés: magas láz, hidegrázás, köhögés, nehézlégzés, a nyakszirt izomzatának merevsége, fájdalom a mellkas oldalsó részén.
A Kì Môn pont a nagy mellizom alatt található, és segít felismerni a Máj meridián állapotát.
A Chương Môn pont a lép-hasnyálmirigy „hírnöki” pontja, amelyet akkor használunk, ha hirtelen megmagyarázhatatlan félelmet tapasztalunk az energiahiány miatt. A pont oldalán lévő végtagok gyengeségének rohama. Szerves folyadékvesztéssel járó gyengeség. A lép hiányossága vagy táplálékfelesleg esetén. A hasnyálmirigy elégtelensége a sok keményítőt és cukrot tartalmazó ételek feleslege miatt. Teltségérzet – az étel nem emésztődik meg. Bélférgek – a pont fájdalmas. Vizelet fehér pelyhekkel (foszfatúria) vagy vörös csapadékkal (húgysav), ami vese- és hólyagkövekre utal.
Energiahiányból eredő betegségek – Khí és Dương lép: hasi puffadás, hasi fájdalom, fájdalom az epigasztrikus régióban, folyékony széklet, hasmenés, csökkent étvágy, fogyás, fáradtság, álmatlanság, klimaxos neurózis. A nedvesség tulajdonságaival rendelkező betegségek: sárgaság, hasi puffadás, csökkent étvágy, vízkór, hasmenés, hányás, fájdalom a borda alatti régióban, köhögés. A Máj lábmeridiánjának betegségei: hátfájás a hát alsó részén, torokszárazság, hányinger, hányás, hasmenés emésztetlen táplálék kiválasztásával, fájdalom a borda alatti régióban. A Máj stagnálása: depresszió, dührohamok, puffadás és fájdalomérzet a borda alatti régióban, hasi fájdalom, csökkent étvágy, böfögés, scrofula. Khí Vese hiánya: derékfájás, gyakori vizelés, gonorrhoea, fehér, zavaros folyás férfiaknál. Tüdő Khí-hiány: köhögés, légszomj, légszomj, fáradtság. Szív Khí-hiány: depresszió, fáradtság, légszomj, fizikai megterheléssel fokozódó légszomj.
A Chương Môn pont a hasi területen, a mellkas alatt, a lép-hasnyálmirigy meridián ellenőrzésére szolgáló diagnosztikai pont.
Ez a 6 pont egyfajta „csengőként” szolgál, mert az egyik vagy másik meridián bármilyen zavara esetén a megfelelő pont, ha ujjal megnyomjuk, riasztó jelzést ad: – „Fájdalom!”. A Châm Cứu kezelés után, amikor a zavar megszűnik, a „csengők” ismét hangot adnak, de már nincs riasztás, csak meglepetés: – „Furcsa, de a fájdalom eltűnt!”.
A meridiánban lévő zavar jellegétől függően vagy stimuláló tűszúrást alkalmaznak, vagy egy ürömszivar hőjét alkalmazzák további pontokra:
Âm Cốc, Thiếu Hải, Xích Trạch, Khúc Tuyền, Âm Lăng Tuyền, Thận Du, Chí Thất, Khí Hải.
Ha a betegség már elkezdődött, és olyan stádiumban van, amikor a vérképző energia hiánya miatt kezei és lábai hidegek, arca sápadt, nyelve halvány rózsaszínű, szemhéja fehér, akkor sürgősen pótolni kell a hőhiányt stimuláló akupunktúrával és pontok égetésével:
Mệnh Môn, Cao Hoang, Nhiên Cốc, a Thiếu Phủ bal oldalán lévő pont.
A kezelések során koncentrálj az érzéseidre: amikor a tű a megfelelő pontot éri, valami viszketéshez hasonlót érezhetsz, ami erről a helyről terjed tovább. Amikor kauterizál, lágy melegségnek kell terjednie a pontból, behatolva a testbe.
Mi történik ezután? Mi történik a Châm Cứu kezelés után? Ami ezután történik, az gyakran elképesztő. Kellemes melegséget fog érezni az egész testében, és ami még meglepőbb, hogy az ujját az „ellenőrző pontokra” nyomva nem okoz fájdalmat. Ha ez a helyzet, a Châm Cứu gyakorlását abba lehet hagyni. Mi fog még történni veled? Amit a következő napokban érzel, kérlek, mondd el barátaidnak, oszd meg velük az örömödet.

12.
A „Vese” rendszerhez tartozó szervek vagy a has alsó részén, vagy az ágyéki régióban helyezkednek el, és a gerincvelőből elágazó vegetatív idegrendszer ágai irányítják őket. Az agy jelzései köztes „alállomásokon” keresztül jutnak le ennek az egyesített szervnek – a „veséknek” – a fő tárgyaihoz. És ha a jelek továbbításának útjai elhanyagolt állapotban vannak, ha a kapillárisokon keresztül történő vérkeringés akadályozott ezeken a területeken, ha a szöveteket, amelyeken keresztül haladnak, szklerotikus jelenségek (zsíros, koleszterines lerakódások) érintik, ami akadályozza az idegrendszer működését, aligha számíthatunk a Vese normális, teljes értékű munkájára. Most már világosnak kell lennie, hogy miért van feltétlenül szükség a test „infrastruktúrájának” minden olyan részének megtisztítására, amely a Vese felé vezető úton fekszik.
1. Az ágyéki régió (Manipura csakra területe – az indiai osztályozás szerint), ahol a Mệnh Môn, Thận Du, Chí Thất, Khí Hải pontok vannak, amelyek közvetlenül a Vese és a mellékvesékhez kapcsolódnak.
2. A fenék közötti terület (keresztcsonti régió, Svadhishthana csakra területe), ahol a Hólyag meridián pontjainak rendszere található, amely a vesékkel és a nemi mirigyekkel áll kapcsolatban.
3. A farokcsont területe (a Kundalini energiaközpont területe), ahol a Trường Cường pont található, amelytől a test ereje és fiatalsága függ.
Hogyan tisztítsuk meg tehát az energiacsatornákat és az ereket a fent említett területeken?
Minden akaratodat latba kell vetned, hogy rendszeresen végezd a következő gyakorlatokat.
Dưỡng Sinh („Az Élet Művelése) gyakorlatok.
Dưỡng Sinh órákat rendszeresen tartanak Budapesten (hétfőn, csütörtökön) és Siófokon (szombaton).
Mély légzés a vesén keresztül.
A Dưỡng Sinh (taoista gyakorlat) gyakorlásakor tehát először is a légzést kell beállítani. El kell képzelni, hogy egy mély belégzéssel az orrnyílásokon átáramló meleg levegő (energiaáramlás) sugárzása a gerinc mentén lefelé irányul az ágyéki régióba és tovább a fenékbe. Ezután ez a sugár előrefelé mozog, kidomborítva a hasfalat. Amikor befejeztük a belégzést, elkezdünk kilélegezni, és megpróbáljuk elképzelni, hogyan veszünk ki, „préselünk ki” magunkból egy hideg levegő sugárnyalábot.
Ennek a légzésmódnak két célja van: egyrészt a mély légzés segít aktiválni az anyagcserét, másrészt elsajátítod a testben lévő energiaáramlás mentális irányításának készségét, és így elsajátítod a régiek képletét: „Ahol gondolat van, ott energia van”. Ha a fent leírtak szerint használod a koncentrált gondolataidat, sokkal hatékonyabban tudod majd felmelegíteni a veséidet. Ez a légzésszabályozás módszere, ez a módszer, mind a keleti orvoslásban, mind a taoista harcművészeti rendszerekben használatos.
Ezt a légzést naponta többször kell gyakorolni, és akkor egy idő után elsajátíthatod a keleti egészségjavító rendszerek legértékesebb készségét.
Az ágyéki régió felmelegítése.
Először szükséged lesz egy segítőre, aki összedörzsöli a tenyerét, és az ágyéki és a keresztcsonti régióra helyezi. Amikor ezt teszi, kellemes meleget fog érezni, amely úgy terjed, mintha behatolna a testébe. A tenyered életmelege és a segítőd energiája aktiválni fogja a vér- és energiakeringést ezeken a területeken. No, és akkor próbáld meg te magad is megtenni ugyanezt. Dörzsölje a tenyerét, és felváltva alkalmazza a jelzett területeken, igyekezzen először a leghidegebb helyeket lefedni a hát alsó részén, a keresztcsonton, a fenéken. Hogy gyorsabban felmelegedjenek, dörzsölheti őket pluszban a tenyerével is. És minél gyakrabban végzi ezt az eljárást a nap folyamán, annál jobb. Különösen jó, ha az ilyen dörzsölést a fent leírt vesén keresztüli légzéssel kombinálod. Amikor a hát alsó része és a fenék közötti terület felmelegszik, energiával és vérrel töltődik fel, kezdje el fejleszteni az ágyéki gerincet, hogy visszaállítsa eredeti mobilitását és rugalmasságát.
Erről a gyakorlatról bővebben a következő bejegyzésben.

13.
A Dưỡng Sinh („Az Élet Művelése”) taoista gyakorlata.
Dưỡng Sinh órákat rendszeresen tartanak Budapesten (hétfőn, csütörtökön) és Siófokon (szombaton).
Fejlesszük az ágyéki mobilitást és erősítsük a veséket a Lótusz pózban (vagy keresztlábtartásban).
Próbálj meg a Lótusz pózban ülni, mert itt lesz a legstabilabb a támaszod.
Kezeit helyezze a háta mögé, egyik kezét tekerje a másik csuklója köré. A férfiak a jobb kezükkel öleljék át a bal csuklót, a nők fordítva.
A belégzéssel egyidejűleg a fent említett módszer szerint hajlítsuk be a hát alsó részét, a mellkasi gerincet és a nyakat, a fejet simán, kissé hátrafelé vigyük.
A kilégzéssel egyidejűleg a fejet visszavisszük a kiindulási helyzetbe, majd lefelé engedjük, miközben az egész testet előre mozgatjuk. A test hajlítása közben képzelje el, hogy a gerince rugalmas és hajlékony. Minél lejjebb tudod engedni a fejedet, annál rugalmasabb lesz az ágyéki gerinced, és annál jobban össze tudnak húzódni a veséid az egyik oldalon, és annál jobban tudnak nyújtózkodni a másik oldalon.
Végezd el ezt a gyakorlatot 15-ször: 5-ször próbáld meg a bal térdedet a homlokoddal elérni, 5-ször érintsd meg a jobb térdedet a homlokoddal, és 5-ször hajtsd középre a fejed.
Fejlessze az ágyéki rugalmasságot és erősítse a vesét hanyattfekvésben.
Feküdjön a hátára, a lábát nyújtsa ki maga előtt; ahhoz, hogy a lábát a padlótól távol tartsa és térdben behajlítsa, jobb, ha a lábát a fejtámlában lévő rúdra akasztja, vagy megkér valakit, hogy tartsa a lábát.
Mély belégzéssel emelje fel egyenes karjait, és tegye a feje mögé.
Kilégzéssel egyidejűleg emelkedjen fel, és üljön le az ágyra. Ezután karjait előre nyújtva a lábai felé, hajoljon be derékban, és próbálja elérni a kezeivel a lábát. Térjen vissza a kiinduló helyzetbe.
Ha sikerül elérnie a lábujjait, az már kiváló mutatója a hajlékonyságának. Ezt a gyakorlatot végezd el 15-ször.
Fejlessze az ágyéki rugalmasságot és erősítse a vesét hanyattfekvésben.
Feküdjön hasra, támaszkodjon az alkarjára a mellkasa előtt (a könyökének oldalra kell mutatnia).
Mély belégzéssel egyidejűleg lassan emelje fel a felsőtestét, kezdve a fejével, majd haladva a nyak, a vállak és a hát alsó részének behajlításával, érezze, ahogy a veséi finoman összehúzódnak.
Kilégzéssel engedje le finoman a testet, fordított sorrendben hajolva.
Ezt a gyakorlatot végezzük el 15-ször.
Az ilyen lassú, egyenletes hajlítási és feloldási gyakorlatok célja a hát alsó részének rugalmasságának fejlesztése, a Vese és az ágyéki régió vér- és energiakeringésének javítása. Sok más hasonló hatású gyakorlat létezik. Próbálja meg megtanulni őket, és alkalmazza őket edzésében.
Táplálkozási rendszer
Nem szabad elfelejteni, hogy a hűtés ellenjavallt a szervezeted számára, mivel ez az egyik fő oka a vesék gyengülésének. Ebből az is következik, hogy igyekezzen elkerülni a „hideg” tulajdonságú ételek fogyasztását, és éppen ellenkezőleg, inkább „meleg” ételeket fogyasszon.
Itt érintem a hagyományos keleti orvoslásban használt „meleg-hideg” fogalmakat, de csak olyan értelemben, amely közvetlenül kapcsolódik a Vese Gyengeség Szindrómához és a korai öregedéshez. Az élelmiszer messze nem azonos a gyógyszerrel, különösen nem a nyugati orvoslás gyógyszereivel. Például az élelmiszerekből izolálhatjuk a mellékveséket serkentő C-vitamint, vagy a nemi mirigyeket aktiváló E-vitamint. Ha azonban a teljes élelmiszert fogyasztjuk, úgy, ahogy van, akkor – mivel számos más hatású anyagot tartalmaz – a szervezetünkre gyakorolt teljes hatása ellentétes lehet az izolált anyagokéval. Ezért van az, hogy a hagyományos keleti orvoslás, miután egy adott terméknek a szervezetre gyakorolt általános hatását a beteg konkrét klinikai tüneteivel közvetlen összefüggésben összegezte, bevezette a „meleg – hideg” fogalmát az élelmiszerek jellemzésére.
Biztos vagyok benne, hogy ebből a szempontból Ön nem úgy étkezik, ahogyan kellene, gyakran fogyaszt „hideg” ételeket, ezzel súlyosbítva a Vese gyengeségét.
Milyen ételeket kell kerülni?
Ezek elsősorban a zöldborsó, csíráztatott bab, sütőtök, görögdinnye, sárgadinnye, gomba, papaya, bambuszrügy, narancs, citrom, grapefruit, kacsahús, sertészsír, sertésvese, só. Mindegyik „hűti” a szervezetet, és így pusztító hatással van a legyengült vesékre. Ezeket nemcsak a kezelés ideje alatt kell kerülni, hanem egyáltalán nem szabad az étrendbe beiktatni. De azokban az esetekben, amikor a betegség a „forró” kategóriába tartozik, ezeknek a termékeknek csak hasznos hatása lesz.

14.
Mennyi vizet kell innom?
Sokféle tanács létezik ebben a témában. Egyesek szerint azért kell sok vizet inni, mert az segít megtisztítani a vesét. Mások ezzel szemben azt javasolják, hogy minél kevesebbet igyunk, hogy ne fárasszuk el a veséket.
Sokan úgy vélik, hogy minél több vizet iszunk, annál inkább hozzájárulunk a szervezet tisztulásához, mintha átöblítenénk azt. De a testünk nem egy fazék vagy serpenyő, nem egy edény, amiben annyi víz fér el, amennyit beleteszünk. Úgy tűnik, hogy minél többet iszunk, annál jobban kielégítjük a szervezetünk nedvességigényét. Ha azonban a sejtjeid nem képesek megfelelően felvenni a vizet, akkor is szükségük van rá. Igaz, hogy a test öregedésének egyik oka a szövetek nedvességhiánya. De ez azt jelenti, hogy több vizet kell magadba vinned, és a probléma megoldódik?
A legyengült vesék és a korai öregedés jelei esetén először is azt javaslom, hogy melegen igyál vizet, és csak akkor, ha szomjasnak érzed magad. Másodszor pedig pontosan annyit, amennyire a szomjúságod kielégítéséhez szükséged van. Semmiképpen ne éljen vissza a sörrel, ne szívja magába az édes gyümölcsös üdítőket és a szénsavas vizet. A felesleges víz a szervezetben nemcsak nem hasznos, hanem káros is, mivel túlterheli a Szívet és a Veséket.
A jó és egészséges mellékvesék szükségesek ahhoz, hogy az összes szövet sejtjei, beleértve a vezető veseutak falának sejtjeit is, képesek legyenek a nedvesség felvételére. Nagy mennyiségű víz, vagy ami még rosszabb, hideg víz (jeges víz) fogyasztása csak lehűti a veséket, és tovább csökkenti a sejtek képességét a megfelelő asszimilációra. Az ilyen vízháztartás egyetlen eredménye csak a fokozott vizelés, az arc és a végtagok duzzanata, valamint a fokozott izzadás lehet.
Az alkoholtartalmú italokról.
Nincs kifogásom az alkohol fogyasztása ellen, de csak olyan alkoholos tinktúrák formájában, amelyek serkentik a veséket: fahéj tinktúrák, kígyóesszenciák, tigriscsont tinktúrák, ginzenggyökér tinktúrák és a keleti gyógyászat egyéb receptjei.
De meg kell jegyeznem, hogy mire a veséi végre egészségesek lesznek, a gondolkodásmódja, az érzései és a cselekedetei sokat fognak változni. Így végre megszűnik az az igény, hogy a barátokkal alkohollal osszák meg a lakomát.
Néhány egyszerű, de hatékony gyógymód az öregség ellen.
Végezetül szeretnék ajánlani Önöknek néhány egyszerű, de nagyon hatékony gyógymódot, amelyeknek a keleti orvosok és harcművészek nagy jelentőséget tulajdonítanak, és „öregkori gyógymódoknak” nevezik őket. Íme, ezek a következők:
Rendszeres arc- és fejmasszázs.
Minden reggel és minden este tegye tenyerét az arcához, és szorgalmasan masszírozza vele az egész arcot, hogy a bőrt a keze élénkítő melege öntse el, puha és rugalmas legyen. A fejbőrt (azt a részét, amelyik a hajfedő alatt rejtőzik), a tarkót, a tarkótájékot, a fülcimpákat is dörzsölheti. Ne hagyja ki a tenyerét egyetlen négyzetcentimétert sem a fején, és próbálja meg elképzelni, hogy a tenyere, területről területre, mintha az arcát és az egész fejét betöltené a melegével és frissességével.
A fülkagyló masszírozását a rajzban nyilakkal jelölt két irányban (belső és külső) a hüvelyk- és mutatóujj finoman váltakozó nyomásával kell végezni. Ennek a „pontozott” masszázsnak lassúnak kell lennie, és időtartama legfeljebb 3 perc lehet.
A belső masszázs iránya (I) a góctól (a külső hallójáratnál) indul, és felfelé halad a góc lábáig. Külső (II) – a fülcimpától indul, a fülkagyló mélyedésébe megy felfelé, és a fürt tövénél végződik.
Amikor az alapgyakorlatok e minimális készletének eredményeként az egészségi állapota viszonylag jobb lesz, egészítse ki őket bármivel, egészen a szokásos gimnasztikai, keleti egészségjavító vagy sportharcászati rendszerek teljes komplexumáig, bármi is felel meg jobban az ízlésének. Dolgozz magadon, dolgozz keményen, türelmesen, és meg fogsz lepődni ezeknek az egyszerűnek tűnő gyógymódoknak a hatékonyságán!
Napozás.
A Nap meleg sugarai életet adnak minden dolognak, míg a hideg és a sötétség halált hoz. Ez nyilvánvaló igazságnak tűnik, és mégis, sokan elfelejtjük használni az éltető napfényt, nemhogy nem szeretjük, még félünk is tőle. De azok számára, akiknek meggyengült a veséje és a korai öregedés jelei, a nap melege – valóban csodaszer.
Melegedjen gyakrabban a napon! Kerülje a lehűlést! Üljön kényelmesen, hason fekve, és a hát, a hát alsó részén és a medence összes bioaktív pontját állítsa a Nap nevű akupunktúrás rendelkezésére. Hagyja, hogy elvégezzen egy „kauterizációs” kezelést. Kellemes melegséget fog érezni, amely az egész testében szétterjed, mintha egy csomó meggyújtott ürömmoxát vittek volna a közelébe…..
Ha viszont vesebetegsége van, mindenképpen kerülje a hűtést. Próbáljon meg melegen öltözködni, különösen a lábát és a háta alsó részét. Ne feledje: a hideg hozzájárul a vesék gyengüléséhez. Az orvosok gyakran írnak fel kortikoszteroidokat a fertőző gyulladás kezelésére. Mellékveséink hasonló hatású hormonokat termelnek. Ha a vesék legyengülnek, már nehéz elkerülni a fertőzéseket és a gyulladást. Legyünk azonban tisztában azzal, hogy a megfázás elleni megelőző intézkedések helytelen alkalmazása ugyanolyan káros hatással lehet a szervezetre, mint maga a megfázás.

15. 

Gondoskodjon a szexuális energiáról.
A keleti népi gyógyászat rendkívüli jelentőséget tulajdonít a következő három fogalomnak:
Tinh – „Tápláló Nedvek” (férfi sperma) – Khí – „Életenergia” – Thần – „Szellemi Erők”.
Mint látható, az ondófolyadék áll az első helyen. A gyógyító művészeteknek és a harcművészeteknek szentelt szabályokban, amelyeket Tuệ Tĩnh, a múlt nagy vietnami gyógyítója, Tuệ Tĩnh sorai ragadnak meg legjobban, szintén a férfi ondó kap elsőbbséget. Ezek a sorok a következők:
„Ápold a Magot, töltsd fel az Energiát, őrizd meg a Szellemi erőket;
Tartsd tisztán a Szívet, mérsékeld a Szenvedélyeket;
Kövesd az Igazságot, gyakorold a Testet”.
A szexuális erkölcstelenség elkerülhetetlenül a Vese gyengüléséhez és korai öregedéshez vezet. Ezért világos, mennyire fontos, hogy bölcsen költsük el energiáinkat. A szexuális energia válogatás nélküli pazarlása súlyos következményekkel jár: egyrészt rengeteg energiát kell elveszíteni ahhoz, hogy azt helyreállítsuk, másrészt a szexuális energiával elveszítjük a hosszú élet igazi elixírjét, mert a sperma segíti a testet tulajdonságainak stabilitásának megőrzésében, megsokszorozza az ember életerőit, megőrzi fiatalságát. És mennyit veszít az, aki nem tudja, hogyan kell használni ezt az életadó forrást, nem tulajdonít neki kellő jelentőséget. A keleti hagyományos orvoslás már régen felismerte ezt az igazságot a gyakorlatban. És csak sok évszázaddal később erősítették meg a nyugati orvosok a sperma fiatalító funkcióját.
Csökkentse aggodalmait és félelmeit.
A veseműködés gyengülésének következményeként a neuraszténia a maga részéről hozzájárul a vesék további gyengüléséhez neurogén okok miatt. Ezek leggyakrabban a félelemmel kapcsolatos stresszek (a régiek azt mondták: „A félelem árt a veséknek”).
Hogyan kerüljük el tehát a stresszt?
A múlt bölcs tanítói könyveikben azt mondják: a helyes, józan gondolatok segítenek megszabadulni a félelmektől („A gondolat legyőzi a félelmet”). Próbálj meg fogni egy tollat és egy darab papírt, és sorold fel magadnak, hogy mitől félsz? Természetesen mindenkinek megvannak a maga aggodalmai, félelmei, de végül, mint látni fogjátok, ezek mind arra futnak ki, hogy attól féltek, hogy elveszítetek valamit. Most pedig egy másik papírlapra írjátok fel, hogy milyen hatalmas árat kell fizetnetek ezekért a veszteségekért, és komolyan gondoljátok át, hogy megéri-e a korai öregkorotokat és az egészségetek elvesztését.
Természetesen sok olyan dolog van az életben, amitől nem tudunk nem félni. Ha azonban mindent komolyan átgondolunk, kiderül, hogy nincs mitől félni. Sőt, a józan gondolatok és a szilárd hit segít elűzni, legalábbis mérsékelni minden szorongást és félelmet.
Az én feladatom az, hogy tanácsot adjak nektek; rajtatok múlik, hogy elfogadjátok-e vagy sem. Az Ön fizikai állapota és különösen a Vese állapota fogja megmondani a helyes döntést.
Tehát akupunktúra, gyógynövények, diéta, napozás, testmozgás – ez az az eszközarzenál, amely hatékonyan segíthet a vesék és az idegrendszer erősítésében.
Egy ilyen összetett kezelés megkezdése után viszonylag rövid idő telik el, és minden nap érezni fogja jótékony hatásait. Végezze el az elején felkínált tesztet, és ellenőrizze újra, hogy hány pont maradt a számláján. NULLA!
Ez a régóta várt mutató, amely szervezetének egészségéről és fiatalságáról, kreatív hatékonyságáról, nyugalmáról és aktivitásáról, gondolkodásának szélességéről és rugalmasságáról, szenvedélyéről és életöröméről tanúskodik. Ez az Ön győzelmének mutatója. „Hány éves korban következik be tehát az öregség?” – kérdezed.
Amikor korai öregedés szindrómáról beszélünk, akkor a 70 év alattiakra gondolunk. Tehát ettől a jelzőtől számítsd az öregkorodat.
Mindenkinek jó egészséget kívánok!

16.  Az artritisz (ízületi gyulladás) az emberiség nagy részét érinti valamilyen mértékben.
Az ízületi gyulladásnak három fő formája van.
Az osteoarthritis az ízületek enyhe, de folyamatos kopása miatt az életkor előrehaladtával alakul ki, és bizonyos fokig minden idősebb embernél megfigyelhető. Azoknál az embereknél, akik nehéz fizikai munkát végeznek, vagy olyan sportokat űznek, amelyekben a résztvevők elkerülhetetlenül érintkeznek egymással, pl. futball, kosárlabda, rögbi, birkózás, ökölvívás, harcművészetek, MMA stb. korábban kialakul az osteoarthritis.
A reumás ízületi gyulladás krónikus (hosszan tartó és fokozatos) gyulladás, általában középkorúaknál jelentkezik. A betegség lefolyását jellegzetes kitörések (exacerbációk) jellemzik, amelyeket remisszió vált fel (ilyenkor a betegség viszonylag csendesen zajlik).
Az akut ízületi gyulladást fertőzés okozza, vagy traumához társul, ami gyakrabban fordul elő. Mindkét esetben az ízületek fájdalmas duzzanata figyelhető meg.
Az ízületi gyulladás kezelésében a gyógyszeres kezelés mellett pihenésre és testmozgásra van szükség. A kérdés az, hogy az ízületi gyulladás melyik formájánál szükségesek ezek? Mikor van szükség pihenésre és mikor testmozgásra? És milyen típusú testmozgás a leghasznosabb és leghatékonyabb?
Az alapszabály az, hogy az akut gyulladt ízületeknek pihenésre van szükségük. Az aktivitás csak meghosszabbítja a gyulladást, de azzal is fenyeget, hogy tartós rendellenességgé válik. Az akut ízületi gyulladást gyakran rossz közérzet és fájdalom kíséri. A betegségnek ebben a szakaszában a pihenés a kezelés fő eszköze.
Amint az akut gyulladásos időszak kezd elmúlni, a Dưỡng Sinh („Az Élet Művelése”) rendszer fokozatosan növekvő intenzitású egészségjavító gyakorlatai jelentik a legjobb kezelést. A gyakorlatok helyes megválasztása nagyon fontos, és törekedni kell az ízület maximális amplitúdójú mozgásának fenntartására. Ezt először melegítéssel (melegítés), majd az izmok és szalagok lassú és kitartó nyújtásával érhetjük el. Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a hajlítóizmok teljes mértékben megnyúljanak, mivel ezek általában erősebbek, mint a nyújtóizmok. Ezáltal megelőzhető a merevség és a kor előrehaladtával kialakuló kontraktúrák.
Amikor az akut fázis elmúlik, nemcsak a rugalmasságot kell fenntartani rendszeres gyakorlatokkal, hanem azt helyre kell állítani, valamint az erőt és az állóképességet fejleszteni a Dưỡng Sinh rendszer arzenáljában szereplő gyakorlatokkal.
A régóta fennálló ízületi gyulladásban szenvedő idős embernél az állóképességi gyakorlatok az erő fejlesztéséhez vezetnek, ezért jobb, ha a lehető legnagyobb amplitúdóval végzett ismétlődő mozgásokkal kezdjük.
Azok számára, akiknek korlátozott a mozgástartományuk vagy nincs elég erejük, kezdetben hasznosak lesznek a csökkentett ellenállású gyakorlatok (jól végezhetők vízben, medencében vagy más víztömegben).
Az előnyök maximalizálása érdekében kezdje bármely gyakorlat 5 ismétlésével, lassan, a lehető legnagyobb amplitúdóval végezze a mozdulatot, és minden egyes ismétlés után pihenjen. A legjobb eredményt úgy érhetjük el, ha a gyakorlatokat egész héten keresztül (azaz minden nap) naponta kétszer végezzük. Ezután a második héten növelje az ismétlésszámot 1 vagy 2 ismétléssel, amíg el nem éri a 36 ismétlést, amelyet pihenés nélkül végre tud hajtani. Ez azt fogja jelenteni, hogy az adott izomcsoport állóképessége és ereje nagyrészt helyreállt.
Az ízületi gyulladásban szenvedő emberek általában heti 1 vagy 2 alkalomra korlátozzák a fizikai aktivitást szakemberrel. Ezeket a foglalkozásokat kezdetnek kell tekinteni – de az igazi munkát otthon kell végezni naponta kétszer, reggel és este, 1-1,5 órán keresztül.
Az ízületi gyulladás annyira gyakori, hogy a legtöbb középkorú embernek van valamilyen ízületi gyulladása, ami természetesen mozgáskorlátozottsághoz és korai öregedéshez vezet. Jobb megelőzni, mint kezelni, és az ízületi gyulladás legjobb ellenszere az idősek számára a Dưỡng Sinh rendszer és a Lục Bộ Thông rendszer 5. szintjének rendszeres egészségjavító gyakorlatai, amelyeket a lehető legnagyobb amplitúdóval végeznek. Az ilyen gyakorlatok segítenek fenntartani az erőfejlődés szintjét, megállítani az ízületi felület egyes területeinek túlzott kopását és javítani az ízületi zsák állapotát.
Erre a célra speciális gyakorlatok vannak, amelyeket élesen, rángatózva vagy nagy ellenállás leküzdésével kell végezni. Az ízületi gyulladásban szenvedőknek figyelniük kell a súlyukra, mivel a túlsúly növeli az ízületek terhelését.
Az önálló gyakorlás során meg kell tanulni az önkontroll legegyszerűbb módszereit, és nem szabad elsietni az erőltetett terheléseket. Csak ezután hozhat felbecsülhetetlen előnyöket a Dưỡng Sinh és az 5. szintű Lục Bộ Thông ésszerű és rendszeres gyakorlása.
Ne terheld magad különösebben túl nagy és nehéz vásárlásokkal, jobb néhányszor könnyű teherrel járni, mint egyszer jelentős súlyt cipelni.