A LA PHÙ SƠN HỒNG-GIA QUYỀN iskola szabályai és övrendszere

Sok hallgató gyakran tesz fel kérdést a Honggia Vietnam övrendszerével kapcsolatban. A japán vagy koreai harcművészeteket Japánban és Koreában, valamint a világ más országaiban egyaránt gyakorlók arra használják az öveket, hogy különbséget tegyenek a tanítványok és Mesterek szintje között. Azokban az ősi időkben, amikor Kínában létrehozták a LA PHÙ SƠN HỒNG-GIA QUYỀN iskolát, még nem létezett fogalom az övek színekre való osztásáról minden egyes szinten. Három tanítványi szint létezett, hat haladó tanítványi  fokozat és Mester szint. Ez tükröződött a világ hármasságának megértésében, és a taoista elvek és koncepciók alapján a beavatásnak három fokozata is létezett: „Föld”, „Ég”, „Ember”.

A 20. század közepén a LA PHÙ SƠN HỒNG-GIA QUYỀN iskolában bevezették az évfolyamokat, annak érdekében, hogy rendszerezettebben lehessen megközelíteni ezt a folyamatot. A japánok és a koreaiak számára az öv fekete színe a legmagasabb fokozatnak számít. A LA PHÙ SƠN HỒNG-GIA QUYỀN-ben a fekete öv a kezdő szint, az újonc szintje. Az öveket elsősorban a HÀM HUNG edzésére használják. A LA PHÙ SƠN HỒNG-GIA QUYỀN iskola fő feladata volt és jelenlegi feladata a kung fu edzése, nem pedig az öv színe vagy rangja. Az iskola tanítványai számára fontosabb, hogy igazi tanulók legyenek, és mindenekelőtt értékelni kell az igazi oktatást és az igazi tehetséget. Az igazi tanulás fontosabb, mint az öv színe és az oklevél. 1979 előtt Ly Hong Tai Mester sok csatát vívott különféle iskolák és stílusok más mestereivel, amelyek szintje nagyon magas volt. Volt mester 3, 4, sőt 5 danos is. De nem volt különbség közöttük, mert néhány találat után azonnal veszítettek. A Saigoni kínai negyedektől a Quang Ninh északi tartományig Ly Hong Tai mester több mint 400 csatát vívott, egyetlen vereség nélkül. A kínai mesterek MA-WAN THU – „A Szellem Keze” nevet adták neki.

Világosnak kell lennie, hogy az övek és az oklevelek nem hosszabbítják meg a harc idejét és annak kimenetelét. De a körülmények miatt és a hallgatók képzettségének nyomon követése érdekében bevezettek egy képzési rendszert, övek és kategóriák szerint.

Huyền Đai – Fekete öv

A fekete öv a kezdő szintet jelképezi, szimbolizálja a „Föld” színét, és azt is jelenti, hogy ezen a szinten a hallgató kezdi megérteni a harcművészet alapjait, megtanulja az állásokat, helyváltoztatásokat, a karok és lábak alapvető mozdulatait. A fekete övnek 1-3 kék csíkja lehet (Cấp – Cap „kategória”). Három vizsga sikeres letétele után a hallgató átmehet a következő szintre és kék övet kaphat. A tanítvány kezdő.

Thanh Đai – Kék öv

A kék öv az „Eget” szimbolizálja, és nemcsak a tanuló szintjét tükrözi, hanem a harcművészet elsajátítása során megszerzett jellemvonásait és tulajdonságait is. A kék övnek 1-3 vörös csíkja lehet. Az összes vizsga sikeres letétele után a hallgató átmehet a következő szintre és vörös övet kaphat. A tanítvány haladó tanítványnak számít.

Hồng Đai – vörös öv

A vörös öv az „Embert” szimbolizálja és a vér színét tükrözi. Az öv ezen színe azt jelenti, hogy Honggia művészete mennyire hatolt be a hallgató lényegébe, és megmutatja érettségének és tapasztalatának mértékét harcosként, és olyan emberként, aki megérti az iskola iránti teljes felelősségét, mint az iskola arca. A vörös öv fehér csíkokkal rendelkezik, amelyeket (Dang – „szint”) neveznek, egytől háromig. A vörös övet megkapva, a tanítvány megkapja a jogot arra is, hogy instruktornak hívják. Bármely vörös övnek joga van kategóriákat rendelni a tanítványokhoz, egy kék övig, három piros csíkkal. A hallgató felkészültségét a következő, mesteri szintre csak a Nagymester határozhatja meg. A hallgató instruktorrá válik.

Bạch Đai – fehér öv

A fehér öv jelentése: „Fény”, ez a tudat tisztaságát, a Szellem és a test erejét szimbolizálja. Ez a Mester szintje. A fehér öv nem rendelkezik Kap vagy Dang fokozatokkal, de ennek a szintnek a tulajdonosai közül a nagymester három mestert választhat, és az övén jelvényekkel díjazhatja őket: Sao – „Csillag”, Trăng – „Hold”, Mặt Trời – „Nap”. Fehér övet kapva, a tanítvány nevet kap a kung-fuban, Mesterré válik, és joga van megnyitni saját iskoláját, fekete, kék és piros öveket rendelni a hallgatókhoz, valamint Dang fokozatot rendelni hozzájuk.

Vàng Đai – sárga öv

„Arany” övnek is nevezik. A „Napot” szimbolizálja, és nem szerepel az öv osztályozási rendszerében, mert az iskola előző pátriárkájától a következőig terjed. Most az „Arany” öv tulajdonosa a nagymester és az iskola második patriarchája (a vietnami hagyomány szerint) La Phu Son Honggia  Vietnam, Ly Hong Tai.

Sergey F. Vinnitskiy