A Khí energia koncepciója alapkoncepciónak számít az egész keleti kultúra számára. Anélkül, hogy részletesen érintenénk  az értelmét, csak megemlítünk néhány mozzanatot, amelyeket a Khí Công (chikung)  foglalkozások alkalmával szükséges tudnunk.
A Khí szónak nincs teljes megegyezése a nyugati nyelvek egyikében sem, és több értelmet feltételez úgy, mint belső energia, levegő, légzés, pára, hangulat. Így vagy úgy, de egy energetikai szubsztanciáról van szó, amely megtölti a teljes szervezetünket. A Khí legfontosabb jellemzője az, hogy el tud használódni. Nehéz fizikai munka, nagy fizikai vagy szellemi megterhelések, megbetegedések esetén, de ugyanúgy képes pótlódni is, légző- és meditációs gyakorlatok, helyes életmód, illetve meghatározott táplálkozás által. A Khí diszbalanszba is kerülhet és árthat is a szervezetnek, pl. haragnál, bármiféle erős érzésnél, izgalmaknál, lustaságkor, illetve amikor túlesszük magunkat és így tovább.
Amikor az ember azt érzi, amit általában úgy neveznek, hogy az erő kimerülése, a keleti hagyományban ezt a Khí elégtelensége meghatározással magyarázzák vagy a kimerült Khí fogalmával. Bármely betegség a Khí egyensúly hiányából ered az emberi szervezet ilyen vagy olyan részében, ezért a keleti bármely rendszer, egészségügyi rendszer legfontosabb feladata a Khí nyugalomba és harmóniába való hozatala.

A keleti gyógyászat hagyományos elképzelése szerint a Khí a testben kering és meghatározott energetikai csatornákon, meridiánokon keresztül megtölti azt. Az egészséges szervezetben a Khí szabadon kering a testben, a legkisebb akadály nélkül, de megbetegedés esetén vagy bármilyen rossz közérzet esetén, ebben a szabad keringésben akadályok képződnek. Ezt megmagyarázhatja bármiféle betegség vagy felesleges pszichikai feszültség, túlhajszoltság vagy egyéb külső vagy belső tényezők. A CHI KUNG foglalkozások az első szakaszban arra hivatottak, hogy megszüntessék a CHI keringésében a különféle típusú energia egyensúlytalanságokat. A következő szakaszokban pedig elősegítsék a CHI meggyűjtéseket a szervezetben, de ezt lehetetlen megtenni egyszer és mindenkorra. Általában a nap folyamán az embernek különféle stresszekkel kell találkoznia, bizonyos munkát el kell végezni, ahol bonyolult döntéseket kell hozni, fizikai megterhelések, helytelen étkezés vagy túlevés. Ezeket mind hosszú időre CHI megakadást válthatnak ki. Innen ered a belső diszkomfort érzés a nyugtalanság, idegesség, figyelem vesztés, fáradság. A CHI mozgásának diszbalanszát kiválthatja bizonyos emberekkel történő kommunikáció, amelyek képesek negatív hatással lenni az állapotunkra. Ezek lehetnek ugyanúgy „savas emberek” vagy ugyanúgy „energiavámpírok” . Ezért szükséges rendszeresen végezni a CHI KUNG helyreállító foglalkozásait. Így a reggeli foglalkozások „feltöltik” a szervezetet a munkanap előtt, az esti foglalkozások pedig újra a nyugalom állapotába hozzák a CHI-t.